Šamanski totemi ili digitalna ekologija

Autor teksta i fotografija: Krešimira Gojanović

Fotografiranje životinja zahtjeva poseban osjećaj budnosti, koji je ponekad  potrebno uvježbavati mjesecima, i uprkos olakšavajućim tehnološkim mogućnostima digitalnih foto aparata, priroda još uvijek svojom nepredvidljivošću nadrasta tehnologiju, stoga za fotografa animalista nije rješenje u tome da si nabavlja najnovije i skupe modele foto aparata, već baš suprotno, da se u većoj mjeri odvoji od ovisnosti modernog čovjeka o tehnologiji i kroz regeneraciju svojih zakržljalih prirodnih instinkata ponovo uspostavi vezu sa svojim evolucijskim precima i čitavim eko-sustavom koji sa njima zajednički djelimo.

Fotograf animalista na neki način je lovac poput drevnog šamana, koji je bio sposoban komunicirati sa duhovima životinja, saživjeti se s njima i učiti od njih o tajnim riznicama Zemlje, koje su ljudima bile nedostupne. Tako i fotograf koji snima životinje želi prodrijeti u tajnu svog i njihovog postanka, želi dodirnuti mir iskonskog postojanja koji se nalazi onakraj naših urbanih košnica, na marginama velikih naselja, uz rijeke i potoke koji su još uvijek ostali nezagađeni ili u malim šumskim oazama. Mnoge životinje izumiru i jednog dana više ih možda neće biti, možda naši potomci neće biti u prilici da u živo vide kako izgleda jedna žirafa, nosorog, sibirski tigar, mrki medvjed ili vuk. U tom smislu, fotograf animalista na neki čudan način želi sačuvati život tih životinja koje snima, zapis o njihovom postojanju, njihov karakter, njihovu dubinu i cjelovito biće prirode od kojega se čovjek odvojio u svojoj pohlepi za materijalnim napretkom.

Pokret kažiprsta na okidaču foto aparata usklađen sa disanjem, disanje fotografa usklađeno sa disanjem životinje-objekta, disanje njih oboje povezano sa ritmovima zraka, bojama i svjetlom, kratak tren prepoznavanja suštine i ” klik ! ” – djelić životinjskog duha, djelić animalne emocije ostaje zaleđen u vremenu, kristaliziran za neka buduća pokoljenja, kao suvenir i sjećanje na riznice zemaljske ljepote, razgranata šara na životinjskoj koži…..fotografije nastale u tim trenucima pletu raznolike priče, ne samo o životinjama, već i o nama samima. Otkrivamo u sebi tada duh drevnog posvećenika, lovca, ratnika, ali i iscjelitelja, poput nekog mitskog Animusa u ženskoj duši, koji je nosilac kreativne energije, ili poput Anime kad je u pitanju muška duša – Anime koja može biti i neukrotiva  Artemida, zaštitnica šuma, mjesečine i divljih zvijeri.

Tražeći i pronalazeći svoje simbole u tim jednostavnim, kratkim trenucima, ponekad ćemo pronaći i samu bezvremenost: u gipkom kretanju trupa bjelouške kroz gustu travu kraj obližnje bare, u zaigranom trku vjeverice, u mekom tapkanju ježa. A u bezvremenosti koju pronađemo, nastaviti ćemo dalje njegovati svoje vizije i ‘šamanske’ toteme: naime, drevni šamani često su izabirali neku životinju kao svog vodiča i učitelja, posebice u trenucima nekih većnih životnih iskušenja i ” inicijacija ”, oni se nisu poput modernog čovjeka pouzdavali samo u svoj siromašni racio, već su dopuštali prirodi da ih posve obuzme i preplavi njihovo biće, da ih uči tajnama života i da kroz suživot sa njom čovjek uvijek iznova isplete mrežu novih slika i otkrića, ne zanemarujući pri tom ni drevnost svoga postojanja.

Želimo li dakle slaviti prirodu u punom njezinom opsegu, učinimo to i kroz tzv. digitalnu ekologiju, neka digitalna fotografija i internet postanu prijateljsko oruđe za upoznavanje naših eko-sustava i razvijanje veće svijesti o potrebi njihovog nužnog očuvanja.

Copyright Krešimira Gojanović

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.